[Enter code here] Články (Iskérka o. s. - centrum na podporu duševního zdraví)

Iskérka, sociální centrum denních aktivit

Centrum na podporu duševního zdraví - Rožnov pod Radhoštěm



Články

Proběhl Týden pro duševní zdraví.

V minulém týdnu proběhl v Rožnově historicky první ročník humanitární a kulturní akce Týden pro duševní zdraví, kterou uspořádalo o.s. Iskérka. V průběhu těchto dní se zájemci setkávali na nejrůznějších přednáškách v Městské knihovně, v pátek se pak na stejném místě uskutečnilo promítání filmu. Samotné zahájení tématického týdne proběhlo 8. října v obřadní síni rožnovské radnice.

"Na 10. říjen připadá celosvětový Den duševního zdraví. Ačkoli se naše sdružení zajímá o duševní zdraví, domnívám se, že tato problematika není jen záležitostí naší a klientů, kteří nejrůznější poradny navštěvují. Proto je nutné s tímto problémem vhodným způsobem seznámit veřejnost," sdělila při otvírání Týdne pro duševní zdraví Blanka Mikolajková z pořádající Iskérky.

V průběhu týdne bylo možné rovněž přispívat finačními dary na podporu činnosti o. s. Iskérka. Přispěli nejen zaměstnanci společností Myonic, Freescale a Liss, kde byly instalovány speciální pokladničky, ale i návštěvníci přednášek. Částka, kterou se takto podařilo získat činí necelých 3500,- Kč.

"Vážíme si této pomoci a děkujeme všem, kteří nás podpořili. Zároveň děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv jiným způsobem podíleli na organizaci této akce. Děkujeme za ochotu osobně se angažovat pro dobré dílo," uvedla Alena Jbaili z Iskérky.

Týden pro duševní zdraví se v České republice koná od roku 1990. Jeho smyslem je co nejvíce informovat veřejnost o problematice duševně nemocných, mentální hygieně jako prevenci zlepšení postoje k duševně nemocným a větší toleranci společnosti.

Lukáš Martinek