Iskérka, sociální centrum denních aktivit

Centrum na podporu duševního zdraví - Rožnov pod Radhoštěm



Články

Benefice pro Iskérku 2007 očima nás dětí

Vyšlo na www stránkách Městské knihovny v Rožnově p/R ...

Být chvíli dopisovatelem nebo reportérem novin. Dobrá hra. Jenže my si ji vyzkoušíme doopravdy. A proč ne? Napíšeme o Benefici pro Iskérku, na které vystupují beztak převážně děti. Že nevíte, co je to benefice? To přece ví skoro každý, neboť Městská knihovna pořádá benefice už hodně roků. Takže, je to vystoupení zdarma ve prospěch někoho, kdo potřebuje naši pomoc. Knihovna to i letos zorganizovala, kino Panorama půjčilo sál, no a školy mohly reprezentovat, co umí.

A co nás z vystoupení našich kamarádů, které jsme poznávali v každém z jednotlivých výstupů, nejvíce zaujalo? Líbilo se nám netradičně pojaté vystoupení „záhumeňáckých“ mažoretek. Jejich paličky vířily tentokrát v moderních tanečních rytmech. Na ně potom navázal svým hiphopovým vystoupením taneční soubor SERIOS ze ZŠ 5. května. Opravdu hrdí jsme byli na pěvecký výkon holek z Koryčanských pasek, v čele s Klárkou Bětíkovou, jejichž hlasy byly skoro k nerozeznání od hlasů mladých oblíbených českých zpěvaček. Všechna dramatická pohádková vystoupení byla moc pěkná a nápaditá, fakt všechna. Nás i diváky v sále rozesmála svým vtipným parodováním reklamních textů moderně pojatá Karkulka z roku 2057 žáků ze ZŠ Videčská. Moc milá byla hra a taky Kočičí písnička dětí ze Sedmikrásky. A pěvecký sbor Ptáčata ze ZŠ 5. května? Kvalitní výkon, a mimochodem jsme slyšeli úplně neznámou písničku o narození Ježíška. Shodli jsme se, že nejmelodičtější byla píseň Cinky linky. Jako malí profesionálové působili ve skladbě Pasacalia od Händla sourozenci Vinklerovi a Štěpán Blinka. Sál napřed trošku šuměl, ale pak nevídaně-neslýchaně utichl. Všimli jsme si, že při té vážné hudbě sedí v první řadě maličký chlapeček, ani nedutá, ani se nevrtí a celý, celičký poslouchá ty housle a violoncello. Pak dvě konferenciérky ze ZUŠ ohlásily rožnovskou šermířskou skupinu Historika „Tak si to pořádně užijte!“ „Jóó, už jdou“, ozývaly se v setmělém sále dychtivé dětské hlasy. Světelná show byla zvláštní, tajemná, ale i umělecká. Doopravdy trhák, a užili jsme si to všichni! A na závěr bylo takové tiché povídání o čtyřech svíčkách adventního věnce. O míru, víře, lásce a naději. I přes maličké přeřeknutí to bylo krásné a udělalo to tu správnou předvánoční tečku.

Všechna vystoupení mnoha našich známých a kamarádů se nám opravdu moc líbila, všechno se jim povedlo. A víte, kolik jsme všichni společnými silami pro naše rožnovské sociální centrum, které pomáhá duševně nemocným lidem, vybrali? My si to zapsali docela přesně, bylo to 19 333 korun, a dokonce se povedlo vybrat o tisíc korun víc než minulý rok. Není to úžasné? Iskérka pomáhá, i my umíme pomoci.

Členové knihovnického kroužku Louskáček