Iskérka, sociální centrum denních aktivit

Centrum na podporu duševního zdraví - Rožnov pod Radhoštěm



Články

Den trénování paměti v Rožnově 13.3.2008

Vyšlo ve Spektru ...

Každý z nás měl určitě někdy v životě pocit, že stále něco zapomíná, že se mu zhoršuje paměť – co si nezapíše, to neví a špatně se soustředí. Příčinou zhoršení pamětových schopností bývá nejčastěji jejich nepoužívání v běžném životě, dále stres a jiné vlivy – některé léky, srdeční onemocnění, deprese, alkohol, sedavý způsob života, nedostatek podnětů, špatná výživa. V roce 1981 byla udělena Nobelova cena za lékařství neurofyziologovi Rogeru W. Sperrymu, který prokázal odlišné funkce pravé a levé mozkové hemisféry. Problémy se zapamatováním jsou také způsobeny nevyužíváním pravé mozkové hemisféry a přetěžováním levé. Mozek se totiž „chová“ jako kterýkoli jiný orgán v těle – když není dostatečně zapojován do funkce, zakrňuje.  Pouze u nepatrného procenta lidí jsou obtíže prvním příznakem nějaké vážnější poruchy kognitivních funkcí.

A co to ta paměť vlastně je? Je to schopnost informace přijímat, zpracovávat, uchovávat, vydávat a znovu poznávat. Taková schránka, ve které uchováváme vzpomínky, obrazy, informace pro chvíli, kdy je budeme znovu potřebovat. Je jako knihovna, musíme správně zařazovat a mít řád, jinak nic nenajdeme.

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (ČSTPMJ) vyhlásila Národní týden trénování paměti od pondělí 10.3. do neděle 16.3. 2008. Na mnoha místech české i slovenské republiky má veřejnost možnost dozvědět se o nových výsledcích ve výzkumu mozku srozumitelnou cestou.Trénování paměti je nejen efektivní nástroj proti mentální deterioraci, ale i cesta ke zvýšení sebevědomí.Seznam všech akcí a přednášek najdete na www.trenovanipameti.cz.

Přednáška je organizována o.s.Iskérka ve spolupráci s Městskou knihovnou a o.s.Letokruhy ze Vsetína. Srdečně zveme všechny, kteří si myslí, že si už nic nepamatují, a že se s tím nedá nic dělat. A také ty, kteří chtějí svou paměť zdokonalit. Přijďte ve čtvrtek 13. března 2008 v 17hod do podkroví Městké knihovny v Rožnově p.R. a přesvědčíte se, že si docela slušně pamatujete, když budete vědět, jak na to.

O.s. Iskérka